Μαίρη Χριστοφίδη - Συγχορδίες

Μαίρη Χριστοφίδη - ΣυγχορδίεςΟι φωτογραφίες της Μαίρης Χριστοφίδη

 • Λεύκωμα
 • 1η έκδοση 2017
 • Σελίδες 164
 • 144 Φωτογραφίες
 • 29x24

Το πρόβλημα της φωτογραφίας ως μορφής τέχνης είναι με ποιο τρόπο θα παραμείνει πιστή στην περιγραφή, που είναι και το δυνατό χαρτί της, αλλά θα καταλήξει σε μια καλλιτεχνική πρόταση που δεν θα περιορίζεται στην περιγραφή. Στην προσπάθεια αυτή δεν έχει σύμμαχο την τεχνική, αφού το δεύτερο δυνατό χαρτί της είναι ακριβώς η αποσύνδεση της σημασίας του έργου από την (πάντοτε εύκολη) τεχνική που το γέννησε. Έχουμε δηλαδή από τη μια πλευρά ένα θέμα της πραγματικότητας, το οποίο υπάρχει και επιβάλλεται πέραν από την παρουσία του καλλιτέχνη, και από την άλλη μια κοινή τεχνική προσιτή και γνωστή στους πάντες, η οποία δεν πρέπει να προβάλλεται, γιατί όταν το κάνει καταπνίγει ή εκθέτει αρνητικά την πραγματικότητα που αποτυπώνει. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να μεταμορφωθούν σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία να οφείλεται στην ανάμιξη του καλλιτέχνη με τον υπαρκτό κόσμο και με την τόσο απλή και κοινή φωτογραφική τεχνική.

Η επιτυχία μιας φωτογραφικής μεταμόρφωσης προϋποθέτει και περικλείει μια αντίφαση: τον σεβασμό αλλά και την ταυτόχρονη υπέρβαση των παραπάνω χαρακτηριστικών της φωτογραφίας. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης που υιοθετεί ο κάθε φωτογράφος, τρόπος που συνιστά και την καλλιτεχνική του προσωπικότητα.

Η Μαίρη Χριστοφίδη υιοθετεί μια προσέγγιση η οποία είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο περισσότερο πετυχαίνει να παραμένει διακριτική. Χρησιμοποιεί μια οπτική πολυφωνία, ανάλογη της συνεκφοράς των φωνών της μουσικής πολυφωνίας. Εν προκειμένω οι φωνές δεν είναι τίποτε άλλο από διαφορετικά θραύσματα περιγραφών της πραγματικότητας. Για να πετύχει ένας τέτοιος στόχος είναι σημαντικό είτε να κυριαρχεί η μία φωνή και οι υπόλοιπες να λειτουργούν ως απόηχος ή ποίκιλμα της πρώτης, είτε να συνεκφέρονται όλες ως ένας νέος ήχος, ή ως μία νέα πραγματική περιγραφή. Στις φωτογραφίες της η Μαίρη Χριστοφίδη υιοθετεί αυτή τη δεύτερη προσέγγιση και προκαλεί στον θεατή έκπληξη και αναπάντητα ερωτηματικά. Η έκπληξη οφείλεται στην απόλαυση μιας πρωτόγνωρης σύνθεσης, η οποία συνδέεται μόνον αποσπασματικά με την πραγματικότητα. Τα ερωτηματικά, πάλι, προκύπτουν από την αδυναμία να εστιαστεί το βλέμμα πάνω σε ένα κυρίαρχο σημείο, αφού όλα τα υπόλοιπα εισβάλλουν στο κάδρο για να ταράξουν τη μονοσήμαντη σύλληψη και να εξάρουν την οπτική σύνθεση.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας όλα τα επιμέρους αναγνωρίσιμα θέματα της πραγματικότητας -άνθρωποι, αντανακλάσεις, σκιές, χρώματα, παράθυρα, πλοία, νερά- γίνονται στοιχεία μιας οπτικής αρμονίας και συλλαμβάνονται από το βλέμμα του θεατή ως ένα σύνολο μικροστοιχείων ενός νέου κόσμου.

Η προσέγγιση αυτή και ο τρόπος της εκτέλεσης απελευθερώνει τις φωτογραφίες από οποιοδήποτε εννοιολογικό βάρος ή από γεωμετρικές απλουστεύσεις, δύο από τις συχνότερες αμαρτίες αυτής της τέχνης, οι οποίες με το πρόσχημα μιας αναβάθμισης συμβάλλουν τελικά σε μια αναίρεσή της.

Η Μαίρη Χριστοφίδη έχει το πρόσθετο χάρισμα να παρουσιάζει αυτή την πολύπλοκη πνευματική διεργασία ως κάτι αυτόματο ή αυτονόητο που της επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα και να διατηρεί έτσι την παρέμβασή της επιμελώς προστατευμένη. Με τον τρόπο αυτόν γίνεται κάθε στιγμή θεατής αλλά και ενορχηστρωτής της πραγματικότητας.

Πλάτων Ριβέλλης

 


 

Φωτογραφικός Κύκλος 1988-2014

Φωτογραφικός Κύκλος 1988-2014

139 μικρά τετρασέλιδα portfolios

 • Συλλογή portfolios
 • 1η έκδοση 2014
 • Σελίδες 616
 • Φωτογραφίες καλλιτεχνικές: 1.017 (ασπρόμαυρες και έγχρωμες)
 • Φωτογραφίες αναμνηστικές: 48 (ασπρόμαυρες)
 • 29x24

Περιεχόμενο: Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συλλογή 139 μικρών τετρασέλιδων portfolios από ισάριθμους φωτογράφους που είναι εν ενεργεία μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου». Η επιμέλεια και η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) και περιλαμβάνει ακόμη, εκτός από τα portfolios, δύο κείμενα του επιμελητή, το ένα για την ιστορία του «Φωτογραφικού Κύκλου» και το άλλο σχετικά με την επιμέλεια του συγκεκριμένου βιβλίου, μικρά βιογραφικά των φωτογράφων που συμμετέχουν και σειρά αναμνηστικών φωτογραφιών από τη ζωή και τις δραστηριότητες του «Φωτογραφικού Κύκλου» κατά τα 26 χρόνια της ύπαρξής του.

Ο Φωτογραφικός Κύκλος έχει για σκοπό την προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας, τη δημιουργία καλλιεργημένου φωτογραφικού κοινού, την καλλιτεχνική καλλιέργεια των μελών του και την ενίσχυση του καλλιτεχνικού τους έργου.