ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ
ΚΥΚΛΟΣ

Ασήμαντες στιγμές με σημασία

Πέμπτη 24/02/2022

Έκθεση φωτογραφίας της Ανθής Μάρα και της Μυρτώς Κατραμάδου επιμέλειας Πλάτωνα Ριβέλλη, στη Γκαλερί Estudio (Κηφισιά).

Έκθεση φωτογραφίας της Ανθής Μάρα και της Μυρτώς Κατραμάδου

Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης

Γκαλερί Estudio – Κηφισιά
10-25 Φεβρουαρίου 2017

 

Ανθή Μάρα

Mara Anthi

Μεγάλη πρόκληση για έναν φωτογράφο είναι να αποφύγει κάθε συγκεκριμένη θεματολογία και να αποπειραθεί να μετατρέψει τα θραύσματα του πραγματικού κόσμου σε δομικά στοιχεία ενός δικού του φωτογραφημένου κόσμου. Στην προσπάθεια αυτή έχει ως σύμμαχο την απεξάρτηση από το δεκανίκι του αναγνωρίσιμου θέματος και από τη σημασία που έχει αυτό για τον θεατή, αλλά ταυτόχρονα έχει ως αντίπαλο τον κίνδυνο η φωτογραφία του να περιοριστεί στην εικαστική της κατασκευή και να χάσει την αναγκαία σύνδεσή της με την πραγματικότητα. Η Ανθή Μάρα τολμάει και κερδίζει το στοίχημα να χειριστεί συγκεκριμένα και αναγνωρίσιμα θέματα αφαιρώντας τους το βάρος της σημασίας τους σαν στοιχεία της πραγματικότητας, για να τα καταστήσει αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες ενός νέου και διαφορετικού συνόλου. Έτσι, το ονειρικό και ταυτόχρονα εικαστικό στοιχείο παραμένει πάντα δομικά συνδεδεμένο με την πραγματικότητα, αλλά προσλαμβάνει ένα νέο και αποκλειστικά δικό της περιεχόμενο.*

Πλάτων Ριβέλλης

*Πρόλογος από την πρώτη φωτογραφικής της μονογραφία (Εκδόσεις Φωτοχώρος, 2016)

 

Μυρτώ Κατραμάδου

Katramadou Myrto

Έτρεφα πάντα θαυμασμό για όσους κάνουν πολλά και τα κάνουν καλά, χωρίς να επιτρέπουν σε ένα από αυτά να καταβροχθίσει τη ζωή τους. Η Μυρτώ Κατραμάδου είναι γιατρός, είναι μητέρα, σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα και, εδώ και μόλις έναν χρόνο, άρχισε να ασχολείται μεθοδικά με τη φωτογραφία, χωρίς να εγκαταλείψει τις υπόλοιπες δραστηριόητες της ζωής της. Ως δάσκαλός της στη φωτογραφία μπορώ να δηλώσω ότι εντυπωσιάστηκα από το πόσο γρήγορα αντιλήφθηκε ότι φωτογραφία είναι πρωτίστως το κάδρο, καθώς και η ικανότητα να μετατρέπεις ένα πραγματικό γεγονός σε φωτογραφικό γεγονός. Η Μυρτώ προχώρησε μάλιστα λίγο περισσότερο επιτρέποντας σε αρκετές φωτογραφίες της να εντάσσονται σε μια ευρύτερη ενότητα δείχνοντας έτσι την απαρχή ενός ύφους.

Η συνέκθεση των φωτογραφιών της μαζί με εκείνες της καλής της φίλης και προγενέστερης μαθήτριάς μου, της Ανθής Μάρα, βοηθάει να αντιληφθούμε συγγένειες, ομοιότητες, διαφορές και ιδιαιτερότητες που κάνουν την απόλαυση της φωτογραφίας πιο ουσιαστική.

Πλάτων Ριβέλλης

Βιογραφικά:

Η Ανθή Μάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Μετάφραση. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με τη φωτογραφία το 2008. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου από το 2012. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Μυρτώ Κατραμάδου γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Μιλάνο και στη Θεσσαλονίκη. Εξειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία και εργάζεται ιδιωτικά ως Μικροβιολόγος στην Κηφισιά. Η φωτογραφία αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής της από τα φοιτητικά χρόνια. Είναι μέλος του Φωτογραφικού κύκλου από το 2016 . Έλαβε μέρος σε ομαδική έκθεση στους Δελφούς με θέμα «Ίχνη και ερείπια».


Εγκαίνια

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη 08/03/2022

Ο Φωτογραφικός Κύκλος έχει για σκοπό την προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας, τη δημιουργία καλλιεργημένου φωτογραφικού κοινού, την καλλιτεχνική καλλιέργεια των μελών του και την ενίσχυση του καλλιτεχνικού τους έργου.