ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ
ΚΥΚΛΟΣ

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Κάθε Πέμπτη βράδυ, από το 1990 μέχρι το 2005 και από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, στο εντευκτήριο του «Κύκλου» ένας ή δύο φωτογράφοι παρουσίαζαν σε προβολή τη δουλειά τους και συζητούσαν με τα μέλη που παρευρίσκονταν. Μερικά τέτοια βράδια, αντί για φωτογραφικές προβολές, είχαν μιλήσει προς το κοινό του «Κύκλου» διάφοροι καλλιτέχνες ή επιστήμονες (Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Άννα Φραγκουδάκη, Ανδρέας Μπελεζίνης, Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Μπαλάφας, Κωνσταντίνος Μάνος, Bernard Plossu, Yves Guillot, κ.ά.), είχαν παίξει μουσική συγκροτήματα κλασικής μουσικής δωματίου ή τζαζ, ή είχαν διοργανωθεί κινηματογραφικές προβολές.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2005 μερικές «Συναντήσεις τής Πέμπτης» έγιναν με μεγάλη επιτυχία σε αμφιθέατρα μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Το πρόγραμμα περιέλαβε άλλοτε παρουσιάσεις φωτογράφων και άλλοτε προβολές και αναλύσεις κινηματογραφικών ταινιών.

Από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 οι «Συναντήσεις της Πέμπτης» γίνονται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Εκτός από τους φωτογράφους μίλησαν και άλλοι άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος (Νίκος Κυπουργός, Παύλος Σούρλας, Ευγενία Βεγλερή, Χρήστος Ζουράρις, Πλάτων Μαυρομούστακος, Λήδα Ζουρνατζή, Νίκος Φραγκάκης, Μαρίνα Ηλιάδη, Ιλεάνα Τούντα, Τζούλια Δημακοπούλου, Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Μπράμος, Jean-Marie Drot, Γιώργος Γραμματικάκης, Δημήτρης Προύσαλης, Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Λουλές, Κατερίνα Φιλιώτη, Εύα Στεφανή, Νίκη Λοϊζίδη, Χρήστος Καρακέπελης).


Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Από το 2013 τις παρουσιάσεις φωτογράφων μελών του Κύκλου κατά τις «Συναντήσεις της Πέμπτης» αναλαμβάνουν άλλοι φωτογράφοι που είναι επίσης μέλη του Κύκλου.

Το πρόγραμμα των Συναντήσεων ανακοινώνεται στα μέλη και στους φίλους του Κύκλου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του σωματείου. Φωτογραφίες τους μπορούν να παρουσιάσουν μόνον εν ενεργεία μέλη του Κύκλου. Την ευθύνη επιλογής των φωτογραφιών, καθώς και της σειράς και του τρόπου παρουσίασης έχει ο εκάστοτε παρουσιαστής, ο οποίος ενεργεί ως επιμελητής έκθεσης, στηριζόμενος όμως πάντοτε στις φωτογραφίες που του έχει υποβάλει ο παρουσιαζόμενος φωτογράφος. Τις «Συναντήσεις» μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε.

Ομιλίες, προβολές και διαλέξεις πέραν των φωτογραφικών παρουσιάσεων προγραμματίζονται άλλες μέρες εκτός Πέμπτης σε διάφορους χώρους.

Από την περίοδο 2018-2019 (Οκτώβριο με Ιούνιο) οι Συναντήσεις της Πέμπτης θα αλλάξουν ως εξής:

  1. Θα διεξάγονται στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).
  2. Οι φωτογράφοι θα μπορούν να παρουσιάζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και να απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού.
  3. Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε, είτε είναι μέλος είτε όχι.
  4. Οι ώρες συνάντησης θα είναι 19.00-21.00.

Από το 2020 (δηλαδή από την πανδημία και μετά) ισχύουν οι εξής αλλαγές σχετικά με τις παρουσιάσεις της Πέμπτης:

Ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει τους φωτογράφους και τις φωτογραφίες τους. Οι συναντήσεις γίνονται διαδικτυακά μέσω της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Δεν αποκλείεται μερικές από αυτές να γίνονται ζωντανά με παράλληλη διαδικτυακή σύνδεση. Η συμμετοχή, όπως πάντα θα είναι ελεύθερη (δωρεάν). Για το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται το Ημερολόγιο εκδηλώσεων τους παρόντος site. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι συνήθως προκαθορισμένες αλλά τα ονόματα των φωτογράφων αναρτώνται κάθε προηγούμενο μήνα.

Ο Φωτογραφικός Κύκλος έχει για σκοπό την προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας, τη δημιουργία καλλιεργημένου φωτογραφικού κοινού, την καλλιτεχνική καλλιέργεια των μελών του και την ενίσχυση του καλλιτεχνικού τους έργου.